Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / 6 razloga da posetite Prijepolje i okolinu

6 razloga da posetite Prijepolje i okolinu

Tamo negde na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, otrgla se priroda čoveku. Zatalasala se preko šumovitih brda i planina, zabašurila brzake i potoke, prikrila mnoge svetinje, pritajila istoriju da je sadašnjost ne mori. A čoveku dopusti grad tek jedan da svije.

Grad Prijepolje

JER JE PRIJEPOLJE SPOJ ISTORIJE I PRIRODE

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog doba. Grad se prvi put u spisima pominje 1332. godine. Bio je sastavni deo Raške, jedno od središta rane Nemanjićke države i razvijao se kao tržnica obližnjeg manastira Mileševa. Od turaka je konačno oslobođen 1912. godine u Prvom balkanskom ratu.

Danas, na ušću Mileševke u Lim, na planinskoj nadmorskoj visini, okružen brdima i šumama, priča svoju burnu istoriju, odišući raznolikim nasleđem. Jedan od prepoznatljivih simbola grada je Sahat kula, koji potiče s kraja XVI veka. Među najstarijim građevinama je Ibrahim-pašina džamija, koju je 1572. godine podigao sin hercegovačkog subaše. Nekoliko puta je rušena, a skoro potpuno uništena tokom Ugarsko-turskog rata. Obnovljena je i značajno dograđena oko 1880. godine. Značajna je i Mahmut-begova džamija s kraja XIX veka, u centru grada pored Muzeja u Prijepolju, orijentalnog zdanja u kome se nalazi i stalna postavka posvećena najslavnijem stanovniku, košarkašu Vladi Divcu. Krajem XIX veka gradi se crkva Svetog Vasilija Ostroškog, na nešto starijoj građevini, koja je oslikana u vizantijskom stilu i ima nesvakidašnji zvonik. Otprilike u isto vreme, na steni na obali Lima uzdigla se katolička crkvica.

Podiglo je Prijepolje i nekoliko spomenika palima za slobodu, među kojima i najpoznatijem bombašu Bošku Buhi, koji je poginuo tokom borbi u Drugom svetskom ratu. Parkić na šetalištu uz Lim krasi spomenik Svetom Savi, visok tri metra. Još veća zelena površina za razonodu, sport i odmor uređena je na obali Mileševke.

Grad se najbolje grli sa vidikovca Sokolice, ujedno i mesta za odmor i osamu.
U blizini se nalaze stećci u Hrtima, nadgrobna srednjovekovna obeležja ukrašena različitim uklesanim i reljefnim motivima, koji su pod zaštitom Uneska.

Predeo Prijepolja

JER SU SLAPOVI SOPOTNICE BOGOMDANI

Sa bezvodnog Peštera doselio se narod u selo Sopotnicu, na zapadnim padinama planine Jadovnika. No, kako obližnje vrelo presuši ubrzo, razočarane pridošlice kaniše dalje, u potragu za vodom. Ali, noć pred odlazak javi im se glas podno Jadovnika, pitajući da li žele da im dariva vodu ili sreću. A narod, odvajkada mudar, odabra vodu. I tako ona poteče na sve strane, kaže predanje.

Preko okomite visoke stene obrušava se voda. Huče. Krčeći sebi put kroz gustu šumu, žubori preko kamenja, mijući mu mahovinu i granajući se u bezbroj sićušnih otokica koje nestaju u okolnim šumarcima. Sopoća Sopotnica. Studena i bistra. Nepresušna. Lepota životnosti, rađanja i darežljivosti prirode.

Duž celog svog toka, od izvora na oko 1100 metara do ušća u Lim na skoro 500 metara nadmorske visine, Sopotnica romori preko mnogobrojnih pregiba sa vodopadima i slapovima. Spomenik je prirode. Od izletišta, nedovoljno uređenog, vode dve kružne staze za ljubitelje planinarenja i istraživanja divljine. A do njega se stiže putem, na pojedinim delovima prilično uzanim, pa valja biti oprezan. Ali radovi su u toku, te će u dogledno vreme putovanje biti udobnije, a valjda će se postaviti i neophodni putokazi.

Slapovi Sopotnice

JER JE KANJON MILEŠEVKE ISTORIJA U DIVLJINI

Ušuškala se međ’ padinama Zlatara i Jadovnika, probijajući sebi put dug 24 kilometra. Dostiže Mileševka dubinu do 1200 metara, a na pojedinim mestima kao da se da preskočiti, tek četiri metra široke joj vode. Prilično nepristupačna i surova, ali živopisna klisura stanište je mnogim biljnim vrstama (oko 317), a među njima i Pančićevoj omorici. Utočište svoje, ovde je našao i moćni vladar neba, beloglavi sup. U toj nesputanoj prirodi, udomiše se i važni istorijski i verski spomenici.

Na strmoj, nepristupačnoj litici prkose ostaci grada Mileševca. Pretpostavlja se da je podignut kad i istoimeni obližnji manastir, upravo kao zaštitar zadužbine Nemanjića. Tokom osmanlijske vladavine zvao se Hisardžik, po turskoj reči hisar (tvrđava). Ime je zadržalo selo, u kome je džamija, čuvena po Kur’anu starom oko 400 godina, pisanim izuzetnim stilom. Stene kriju i monaške isposnice, od kojih je najpoznatija Svetog Save, u čijoj blizini se nalazi izvor Savine vode, lekovite, naročito za slabovide.

Neprikosnoveni dragulj kanjona je manastir Mileševa, zadužbina kralja Vladislava, unuka Stefana Nemanje. Crkva, izgrađena 1219. godine, ima najviše oslikanih anđela, i jednog najposebnijeg, glasnika mira, Belog.

Manastir Mileševa

VIDEO

6 razloga da posetite Prijepolje i okolinu

JER SE U KANJONU SLADI SVEŽOM PASTRMKOM

Čak i u ovom divljem kutku, mesto nađe restoran, i to ne jedan. Biramo Kanjon, što zbog sopstvenog ribnjaka, što zbog cvetne bašte koja se proteže na obe obale Mileševke. Na tanjiru pristiže sveža, mirisna pastrmka i teletina ispod sača, sočna i ukusna. Sve domaće, pa i voćni sok. Od gurmanluka odmaramo uz pogled na zanosnu okolinu i Mileševku, koja žubori li žubori, pa teško da se uz nju nešto i prozbori.

Restoran Kanjon

JER NA KAMENOJ GORA RASTE ČUDESNO DRVO

Šumovita lepotica udomila se u blizini Prijepolja, i protegla uvis do Crnog vrha na skoro 1500 metara. Raj za planinare i zaljubljenike u duge šetnje u netaknutoj prirodi. Obeleženo je oko 80 kilometara pešačkih i 40 kilometara biciklističkih staza. Boravi se u seoskim domaćinstvima, etno-kampovima i etno-selima. Aktivan boravak u prirodi i zdrav zalogaj su zajamčeni.

A nadaleko je znana po jednoj posebnosti. Sa zlatasto-zelenog proplanka, prošaranog zasadima malina, uzdiže se drvo nesvakidašnjeg oblika i lepote. Visoko, golemo, razgranato. Čuvotvorno i čudotvorno. Čuva tajne skoro pet stoleća. Meštani ga zovu Sveti bor. Visok je oko 13 metara i veruje se da je najviši među svojom sabraćom u Srbiji. A odmor pod starinom i pogled, neprocenjivo iskustvo. Zabrdila se i zašumila naokolo Srbija.

Sveti bor u Kamenoj gori

JER JE NA BS PRIJEPOLJE PREDAH KRATAK ALI SLADAK

Našetasmo se, nadisasmo prirode, ali i navozasmo, pa i četvorotočkaš ište snage za povratak. Za njega će se pobrinuti sigurne ruke ljubaznog osoblja nedavno obnovljene BS Prijepolje, a mi ćemo se već snaći sami. Merkamo kroasane i raw barove. Uz sladak ili energetski zalogajčić najbolje ide Drive Cafe kafa. Neizostavno malo zadovoljstvo. Uz šoljicu crnog napitka, put je uvek budniji i naravno, ukusniji.

NIS Petrol Prijepolje

 

Share:

Možda te dodatno interesuje:

Najbolji razlog za pauzu – Drive Cafe

Kuda god da te put odvede, na više od 300 lokacija širom zemlje, Drive Cafe ti nudi uvek istu, vrhunsku uslugu. Uživaj u nezaboravnom ukusu naše kafe, sendviča ili kroasana ─ samo na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Saznaj više:

Najkraći put do NIS Petrol i Gazprom benzinske stanice

Gde god da se zaputiš, uz pomoć mape naših benzinskih stanica, otkrij svoje idealno mesto za odmor/pauzu. Gorivo, kafa ili nešto treće, očekuje te na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Saznaj više: