Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / 6 разлога да посетите Пријепоље и околину

6 разлога да посетите Пријепоље и околину

Тамо негде на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, отргла се природа човеку. Заталасала се преко шумовитих брда и планина, забашурила брзаке и потоке, прикрила многе светиње, притајила историју да је садашњост не мори. А човеку допусти град тек један да свије.

Grad Prijepolje

ЈЕР ЈЕ ПРИЈЕПОЉЕ СПОЈ ИСТОРИЈЕ И ПРИРОДЕ

На простору Пријепоља постоје остаци људског становања још из праисторијског доба. Град се први пут у списима помиње 1332. године. Био је саставни део Рашке, једно од средишта ране Немањићке државе и развијао се као тржница оближњег манастира Милешева. Од турака је коначно ослобођен 1912. године у Првом балканском рату.

Данас, на ушћу Милешевке у Лим, на планинској надморској висини, окружен брдима и шумама, прича своју бурну историју, одишући разноликим наслеђем. Један од препознатљивих симбола града је Сахат кула, који потиче с краја XVI века. Међу најстаријим грађевинама је Ибрахим-пашина џамија, коју је 1572. године подигао син херцеговачког субаше. Неколико пута је рушена, а скоро потпуно уништена током Угарско-турског рата. Обновљена је и значајно дограђена око 1880. године. Значајна је и Махмут-бегова џамија с краја XIX века, у центру града поред Музеја у Пријепољу, оријенталног здања у коме се налази и стална поставка посвећена најславнијем становнику, кошаркашу Влади Дивцу. Крајем XIX века гради се црква Светог Василија Острошког, на нешто старијој грађевини, која је осликана у византијском стилу и има несвакидашњи звоник. Отприлике у исто време, на стени на обали Лима уздигла се католичка црквица.

Подигло је Пријепоље и неколико споменика палима за слободу, међу којима и најпознатијем бомбашу Бошку Бухи, који је погинуо током борби у Другом светском рату. Паркић на шеталишту уз Лим краси споменик Светом Сави, висок три метра. Још већа зелена површина за разоноду, спорт и одмор уређена је на обали Милешевке.

Град се најбоље грли са видиковца Соколице, уједно и места за одмор и осаму.

У близини се налазе стећци у Хртима, надгробна средњовековна обележја украшена различитим уклесаним и рељефним мотивима, који су под заштитом Унеска.

Predeo Prijepolja

ЈЕР СУ СЛАПОВИ СОПОТНИЦЕ БОГОМДАНИ

Са безводног Пештера доселио се народ у село Сопотницу, на западним падинама планине Јадовника. Но, како оближње врело пресуши убрзо, разочаране придошлице канише даље, у потрагу за водом. Али, ноћ пред одлазак јави им се глас подно Јадовника, питајући да ли желе да им дарива воду или срећу. А народ, одвајкада мудар, одабра воду. И тако она потече на све стране, каже предање.

Преко окомите високе стене обрушава се вода. Хуче. Крчећи себи пут кроз густу шуму, жубори преко камења, мијући му маховину и гранајући се у безброј сићушних отокица које нестају у околним шумарцима. Сопоћа Сопотница. Студена и бистра. Непресушна. Лепота животности, рађања и дарежљивости природе.

Дуж целог свог тока, од извора на око 1100 метара до ушћа у Лим на скоро 500 метара надморске висине, Сопотница ромори преко многобројних прегиба са водопадима и слаповима. Споменик је природе. Од излетишта, недовољно уређеног, воде две кружне стазе за љубитеље планинарења и истраживања дивљине. А до њега се стиже путем, на појединим деловима прилично узаним, па ваља бити опрезан. Али радови су у току, те ће у догледно време путовање бити удобније, а ваљда ће се поставити и неопходни путокази.

Slapovi Sopotnice

ЈЕР ЈЕ КАЊОН МИЛЕШЕВКЕ ИСТОРИЈА У ДИВЉИНИ

Ушушкала се међ’ падинама Златара и Јадовника, пробијајући себи пут дуг 24 километра. Достиже Милешевка дубину до 1200 метара, а на појединим местима као да се да прескочити, тек четири метра широке јој воде. Прилично неприступачна и сурова, али живописна клисура станиште је многим биљним врстама (око 317), а међу њима и Панчићевој оморици. Уточиште своје, овде је нашао и моћни владар неба, белоглави суп. У тој неспутаној природи, удомише се и важни историјски и верски споменици.

На стрмој, неприступачној литици пркосе остаци града Милешевца. Претпоставља се да је подигнут кад и истоимени оближњи манастир, управо као заштитар задужбине Немањића. Током османлијске владавине звао се Хисарџик, по турској речи хисар (тврђава). Име је задржало село, у коме је џамија, чувена по Кур’ану старом око 400 година, писаним изузетним стилом. Стене крију и монашке испоснице, од којих је најпознатија Светог Саве, у чијој близини се налази извор Савине воде, лековите, нарочито за слабовиде.

Неприкосновени драгуљ кањона је манастир Милешева, задужбина краља Владислава, унука Стефана Немање. Црква, изграђена 1219. године, има највише осликаних анђела, и једног најпосебнијег, гласника мира, Белог.

Manastir Mileševa

ВИДЕО

6 разлога да посетите Пријепоље и околину

ЈЕР СЕ У КАЊОНУ СЛАДИ СВЕЖОМ ПАСТРМКОМ

Чак и у овом дивљем кутку, место нађе ресторан, и то не један. Бирамо Кањон, што због сопственог рибњака, што због цветне баште која се протеже на обе обале Милешевке. На тањиру пристиже свежа, мирисна пастрмка и телетина испод сача, сочна и укусна. Све домаће, па и воћни сок. Од гурманлука одмарамо уз поглед на заносну околину и Милешевку, која жубори ли жубори, па тешко да се уз њу нешто и прозбори.

Restoran Kanjon

ЈЕР НА КАМЕНОЈ ГОРА РАСТЕ ЧУДЕСНО ДРВО

Шумовита лепотица удомила се у близини Пријепоља, и протегла увис до Црног врха на скоро 1500 метара. Рај за планинаре и заљубљенике у дуге шетње у нетакнутој природи. Обележено је око 80 километара пешачких и 40 километара бициклистичких стаза. Борави се у сеоским домаћинствима, етно-камповима и етно-селима. Активан боравак у природи и здрав залогај су зајамчени.

А надалеко је знана по једној посебности. Са златасто-зеленог пропланка, прошараног засадима малина, уздиже се дрво несвакидашњег облика и лепоте. Високо, големо, разгранато. Чувотворно и чудотворно. Чува тајне скоро пет столећа. Мештани га зову Свети бор. Висок је око 13 метара и верује се да је највиши међу својом сабраћом у Србији. А одмор под старином и поглед, непроцењиво искуство. Забрдила се и зашумила наоколо Србија.

Sveti bor u Kamenoj gori

ЈЕР ЈЕ НА БС ПРИЈЕПОЉЕ ПРЕДАХ КРАТАК АЛИ СЛАДАК

Нашетасмо се, надисасмо природе, али и навозасмо, па и четвороточкаш иште снаге за повратак. За њега ће се побринути сигурне руке љубазног особља недавно обновљене БС Пријепоље, а ми ћемо се већ снаћи сами. Меркамо кроасане и раw барове. Уз сладак или енергетски залогајчић најбоље иде Дриве Цафе кафа. Неизоставно мало задовољство. Уз шољицу црног напитка, пут је увек буднији и наравно, укуснији.

NIS Petrol Prijepolje

 

Share:

Možda te dodatno interesuje:

Најбољи разлог за паузу – Drive Cafe

Куда год да те пут одведе, на више од 300 локација широм земље, Drive Cafe ти нуди увек исту, врхунску услугу. Уживај у незаборавном укусу наше кафе, сендвича или круасана ─ само на НИС Петрол и Гаспром бензинским станицама.

Сазнај више

Најкраћи пут до НИС Петрол и Гаспром бензинске станице

Где год да се запутиш, уз помоћ мапе наших бензинских станица, откриј своје идеално место за одмор/паузу. Гориво, кафа или нешто друго, очекује те на НИС Петрол и Гаспром бензинским станицама.

Сазнај више